Infrastruktúra

Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet

Intézetünknek a Soproni Egyetem soproni, Bajcsy-Zsilinszky úti épületegyüttesének „B” épülete ad otthont. A 2006-2007-ben teljesen felújított épületben a Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet négy szinten helyezkedik el. Az intézetben 13 iroda, fegyverszoba, fegyver- és lőszer gyűjtemény, vadgazdálkodási gyűjtemény, gerinces állattani gyűjtemény, intézeti könyvtár egy 36 fős tanterem, gyakorló-labor, illetve egy preparátorműhely található.

 

Épületek

kép kép
Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet Studinka László Kutató Állomás

 

Járművek

· Ford Ranger terepjáró (apróvad kutatás)

· Ford Ranger terepjáró (nagyvad kutatás)

 kép

 

Vadgazdálkodási gyűjtemény

A számos tantárgy gyakorlati képzésében szerepet játszó sokrétű gyűjtemény magában foglalja a vadászható madár és emlős fajok, illetve számos védett faj preparátumait, trófeáit, nyom és hullaték mintáit. A gyűjteményben megtalálhatók továbbá a vadászat során alkalmazott eszközök, csapdák, berendezések makettjei, valamint a legjellegzetesebb hazai élőhelyek diorámái.

 kép

Intézeti könyvtár

Intézetünk könyvtárában közel 3000 magyar és idegen nyelvű szakkönyv, diplomamunka, szakdolgozat áll a szakterület iránt érdeklődők rendelkezésére. Emellett megtalálható a vadgazdálkodáshoz kapcsolódó hazai (köztük az intézet által kiadott) és külföldi szakfolyóiratok széles skálája.

kép
Fegyvertani gyűjtemény

A vadászati képzés gyakorlati támogatására több mint 50 darabos fegyvergyűjteménnyel és teljes vadászati lőszergyűjteménnyel rendelkezünk. Gyűjteményünk egyik célja a fegyvertan és ballisztika tantárgy gyakorlati megalapozása, valamint a hallgatói tanulmányi vadászatok lehetővé tétele.

 kép

Gerinces Állattani Gyűjtemény

A gerinces állattani gyűjtemény mind a hallgatók, mind a kutatók számára értékes segédletet nyújt. A gyűjteményben megtalálhatók a hazai (és számos hazánkban nem élő) fajok koponyái, csontjai, preparátumai, illetve egy egyedülálló tojásgyűjtemény.

 
kép

Tojásgyűjtemény

Intézetünk 2000-ben megvásárolta Dr. Czvalinga István nyugalmazott urológus főorvos egyedülálló tojásgyűjteményét, mely napjainkban pótolhatatlan, és egyedülálló értéket képvisel. Az 5368 tojást tartalmazó gyűjtemény 186 madárfaj (illetve 191 alfaj) 1153 teljes-, valamint 36 csonka fészekalját foglalja magában. A gyűjtő precizitásának köszönhetően kitűnő minőségben és igen gazdag információtartalommal, gyűjteményi katalógussal (fészek száma, helye, magassága, időpont, növényzet típus, jellemzés, bélés anyaga stb..) tekinthető meg intézetünkben.

 kép